fredag 30 oktober 2009

Sequenses - Real Time Art




I kväll, fredagen 30 oktober, startar fjärde årgången av Sequenses-Real Time Art Festival i Reykjavik. Även om årets variant är nedbantad av ekonomiska skäl, bjuder ändå veckan på ett digert program då den multifunktionella kulturscenen visas upp. Film, installationer, teater, dans, happenings, animationer... allt verkar möjligt. Årets tema är Vaudeville - den lätt ekivoka underhållning som utvecklades i början av 1900-talet. Sen dess har ju varietéidiomet används inte minst inom popkulturen. Men undran kvarstår ändå: Hur appliceras den folkliga, svettiga vauduvillen på dagens artister och delvis nya, nutida uttryck? Det återstår att se.

Ett sextiotal inslag ska man hinna med under veckan, från dagliga paneldebatter och seminarier i Nordens Hus, till cross over-kultur och installationer i Reykjaviks konstmuseum och på små gallerier.

Vid invigningen spelades Tadskegglingar, ungefär Skäggfjunisar, av Magnús Pálsson, Islands grand old man inom spjutspetskulturen sedan snart sextio år. 40 pers medverkande i en lekfullt fågelperformance med bärande inslag på temat Njals saga, synd bara att vissa sekvenser var för utdragna. Där fanns både dynamik och ett befriande humoristiskt anslag, ibland kanske på gränsen till det studentikosa. Det var lättsamt, frågan är om det också var lättviktigt?

Utomhus visades en videoinstallation av Sigurdur Gudjonsson på en stor husvägg mitt i stan. Förbipasserande bilister måste ha skrämts rejält av den maniske roboten uppblåst i jätteformat som marscherade till Rammsteins musik. I all sin monotoni var det ändå kvällens klo. Oväntat, smått spöklikt med stadens husfasader och gatutrafiken som kulisser och medspelare. Jag blir inspirerande osäker. En vit halsduk som svajar högt uppe på en trädgren och en teve som kastar ett spöklikt, blåaktigt sken från ett i övrigt mörkt fönster på andra sidan gatan, tillhör detta också festivalprogrammet? Kvällen avslutades med Performance PartyHouse of Idea, universitetets hus för nya idéer nere i hamnen. Mycket trevligt och generöst, men kanske mer ett glatt mingel än party & performance. Inget fel i det, egentligen. Tvärsom. Fortsättning följer! Festivalen pågår till 7 november.
_____________________________________
Bilder: 1 och 2. Tadskegglingar av Magnús Pálsson
3. Videoinstallation av Sigurdur Gudjónsson

Inga kommentarer: