torsdag 29 oktober 2009

Det sa bara klick...


En utställning av mästarfotografen André Kertéz (1894 - 1985) visas just nu i Ljósmyndasafn Reykjavikur, fotografimuséet i Stadsbiblioteket. Under takåsarna nere vid hamnen exponeras hans parisbilder från 1925 och ett tiotal år framåt, samt några senare fotografier från New York. Kertéz hade en unik förmåga att fånga poesin och det absurda i vardagen. De intuitiva bilderna speglar livet i mjuka dagrar, i en nyansrikedom som tycks ha gått förlorad i vår digitala tillvaro. Bilderna berättas i dåtid men förmedlar nutid. Trots alla attribut för tidsbestämning som finns till hands, står tiden nära nog stilla. Uttrycket blir tidlöst och lätt att ta till sig.

Kertéz kanske mest kända bild Meudon 1928, av fotokonnäsörer hyllad som den ultimata gatubilden, ingår i den lilla, angelägna utställningen. Kertéz hade ganska nyligen flyttat till Paris, och nu promenerade han omkring på gatorna med sin Leica, en för tiden oerhört avancerad och nyskapande kamera, bl a hade de gamla fotoplåtarna ersatts av filmrullen vilket innebar helt nya möjligheter. Han strosade gata upp och gata ner, precis som han tidigare promenerat hemma i Budapest. Och så småningom kom att göra i New York. Intuitivt och nyfiket hittade han sina motiv. André Kertéz kallas för den första gatufotografen och den första bildjournalisten. En av världens främsta inom facket. Men hans bilder är förstås större än all världens fotoetiketter.

Som så mycket annat se & hörvärt i Reykjavik är det fri entré. Utställningen pågår till 17 januari 2010, och jag har varit där två gånger redan. Det blir nog ytterligare en visit framöver. Bilderna är starkt magnetiska.

2 kommentarer:

maylen sa...

Vill ha den här Kertéz-bilden!!! I dina berättelser framstår Island som det mest spännande och exotiska landet i världen. Funderar över möjligheten att plocka fram ett annat seende rörande den egna hemmiljön. Dra in till Sthlm och ta del av det mesta med öppna barnaögon, rensa ut allt uttråkat som ligger som plack i sinnet, fösöka suggerera sig in i något nollställt... Dock, tanken krackelerar nästan innan den är nedskriven. Men - LITET LÄRDOM skulle man kanske kunna dra av din enorma aptit på ön, vi ser det vi vill se, så det är väl bara då att .... ja att..... ? Maylen

Anders Bergman sa...

Ja, precis så är det! Stockholm ÄR fantastiskt! Det är ju min hembygd och födelsestad. Men luften är betydligt friskare här förstås. Och allt är så nära...