onsdag 28 oktober 2009

Hej tomtegubbar!


Julhysterin startar allt tidigare i Gnesta såväl som i Bromölla och Stockholm kan jag tro. I Reykjavik sägs dansen kring den heliga Tomten, Granen och Klapparna ta sig, om möjligt, ännu vildare uttryck. Islänningen lär vara en baddare på att fira jul! I de ekonomiska åtstramningarnas tid kanske man ändå blir mer benägen att hålla högtidlighållandet av Jesu födelse på en rimlig köpnivå. Lite mindre kommers och dessto mer eftertanke och reflektion vore en gudagåva för västerlandet.

Emellertid ser jag tecken på att julen i Reykjavik blir lika galen som vanligt.

Laugavegur, den stora affärsgatan, finns sedan många år en inarbetad julshop, öppen året runt, precis som i New York och andra världsmetropoler. Kring shoppen iakttas en accelererande aktivitet. Tidningarna har i flera veckor haft stora helsidesannonser på temat Jul, och de mer blygsamma radannonserna erbjuder levande dragspelare med jullåtar på spellistan. På Island tycks musiker tycka det är OK att ta på sig tomtedräkten och spela Hej tomtegubbar på matmarknader och julfester, något som en svensk spelman med självaktning skyr till varje pris. Kanske musikerskrået här är befriat från dylik snobbism, jobb som jobb på den lilla och dessutom krympande marknaden, tycks man mena.

I ett och annat fönster hänger redan juldekorationerna, pyntandet ökar dag för dag, och i går ställde grannen ut sin tända gran på balkongen. En påtänd julgran redan i slutet av oktober! Politikerna i Reykjavik har dessutom frikostigt tillkännagivit att de offentliga juldekorationerna kommer att tändas extra tidigt i år. Detta för att skapa ljus i det ekonomiska mörker som landet befinner sig i. Lätta på trycket s a s. Och si, när jag promenerar neråt stadshuset, lyser redan de små lövruskorna på Sóleyargata muntert! Framåt kvällningen är också julbelysningen på Laugarvegur fixad. Det är fint, rent av strålande, men det behövs nog betydligt mer kraftfulla insatser för att lösa det ekonomiska tungsinnet i landet.

Det här blir mitt sista och enda inslag om julen på Island. Hej tomtegubbar!

5 kommentarer:

Hugi sa...

Jag tvekar på att du kommer att kunna hålla fingrarna i styr när du får se hur vansinnet artar sig när även villorna och höghusen börjar blinka i grönt och rött, och stora lysande tomtar och jesuapostlar i plast och neon ställs ut i julentusiasternas trädgårdar.

Anders Bergman sa...

Jo, jag har ju färdats genom USA vid juletid, så jag har bilden klar. Men är det verkligen så utflippat här? Vi får se. Men visst, nu har du skrämt upp mig rejält!

Pella sa...

Julhysterin börjar dra i gång så smått här hemma med - det är svårt att komma undan! Kommer ni att vara i Reykavik över julen eller flyr ni till vildmarken?

Jag ska kolla med Ricard så han styr upp Scype -tjejerna längtar efter er och skulle nog gärna ta sig ett litet snack:-)

Anders Bergman sa...

Tomten ringer endera dagen!

maylen sa...

Tomtarna är globala små typer. Som missionärerna behärskar de väl snart hela klotet inkl. det inre av Kongo. Här är de förstås redan igång med choklad-stinna magar, som små mumier konserverade i cellofan. Var kommer de ifrån från början? Island förstås. Eller Tyskland. Åkte väl snålskjuts när julgranen drog norrut. Men du, kom till Sollentuna om nån vecka så skall jag visa dig höjden av illuminationsmissbruk. Fundera på inköp av hederliga hästskygglappar för att slippa eländet - eller ropa: JAAA!! Människans längtan kan te sig komplicerad!!