fredag 12 februari 2010

Uppskruvat


Debatten om Icesave-avtalet, den ekonomisk ersättningen till britter och holländare som var låntagare i den isländska internetbanken som gick omkull, lämnar djupa sår i det isländska samhället. Islänningarna folkomröstar om avtalet 6 mars, såvida inte den av Alltinget utsedda medlaren Lee C. Buchheit lyckas få Holland och England att sätta sig vid förhandlingsbordet igen. Länderna har hittills varit mycket kallsinniga till att riva upp det avtal om återbetalningar som den isländska regeringen redan godtagit. Under tiden fortsätter politiker och medborgare att puckla på varandra i den uppskruvade debatten!

Vid den ursprungliga förhandlingen mötte Englands mest slipade advokatbyrå med lång och framgångsrik erfarenhet av mellanstatliga förhandlingar ett gäng oerfarna isländska fåraherdar och fiskare. Så går i alla fall snacket i Reykjavik, förhandlingsresultatet blev inte till fördel för Island. Man godkände en usel deal under en rekordkort förhandlingsrunda. Att ersätta Holland och England har Island aldrig nekat till, frågan är bara hur...

Island är världsledande i att använda Facebook, där finns nu hela 130 intressegrupper för eller emot Icesave-avtalet, bl a Their sem eiga túbusjónvörp eiga ekki ad thurfa ad borga Icesave! (De som har tjock-teve ska inte behöva betala för Icesave!) Gruppen attraherar 3.706 isländare.

Inga kommentarer: