fredag 12 februari 2010

Himmelskt


Finns det en vy på jorden mer himmelsk än den ovan? Det är nog ingen slump att bilden är från Island, där du alltid är nära den vilda, orörda naturen. Ja, ibland tycks islänningarna närmast stå i maskopi med Moder Jord. Samtidigt finns allt det andra, det iögonfallande och motsägelsefulla här på ön. Islänningar kan vara trafikmarodörer, miljöbovar och sjukt galna i Boys Toys och alla nymodigheter. Jobbar gärna ihjäl sig, alkoholmissbruket är utbrett och självmordsstatistiken bland unga vuxna skrämmande hög.

Islänningarna är förmodligen också världsledande när det gäller konsumtion av junk food, Coca Cola och andra kolsyrade drycker (stod utanför en matvarubutik i går och varenda vuxen som lämnade lokalen var försedd med ett batteri av onyttiga drycker).

Motbilden är bergsmassiven, jöklarna, de varma källorna, alla muntra vattendrag, de stora vidderna och lavafälten. Naturkrafterna, de mångfacetterade kulturyttringarna, traditionerna och det omfattande friluftslivet. Det är svårt att förstå hur denna bröte av olikheter ryms i den isländska folksjälen.

Bilden med islänningen svävandes tyngdlöst mellan vatten, landmassa, himmel och hav är av Sigurgeir Sigurjónsson och finns på fotoutställningen IslänningarTjodmennigahusid i Reykjavik.

2 kommentarer:

Lói Stefánsson sa...

Ja du, har också undrat hur det kunde bli så att islänningarna är så coca colafixerade. I varuhusen ser de avdelningarna nog mer ut som vi var i USA var det någon som sa. Kanske är det så att det handlar om något slags kompensation för allt det nästan "primitiva" som hela tiden omger "landann" - dvs jöklar, vind o vatten, eld och isolering (det är ju rätt långt till nästa ö)
Men vad vet jag.

Anders Bergman sa...

Visst är det konstigt inte minst med tanke på att kranvattnet både är välsmakande,rent och kallt. Men vem har sagt att människan är oklomplicerad och lättolkad?