tisdag 16 februari 2010

Bullar och pungar - runda godsaker



Den här veckan, innan den gamla katolska fastan, inträffar tre rejäla frossarorgier. I går, måndag, firades Bolludagur, bulldagen, vilket innebär att islänningar proppar i sig så många runda bakelse som möjligt. På en arbetsplats är det inte ovanligt att företaget bjuder på fem - sex bakelser per skalle. Bagerierna säljer också pappersrottingar i glada färger. Förr i tiden fick barnen när de smiskade föräldrar och andra vuxna en bulle per piskrapp. På vilket sätt dessa masokistiska böjelser lever kvar i dag är oklart, men rottingarna har i alla fall en strykande (!) åtgång i Reykjaviks konditorier. Och i gårdagens Morgunbladid fanns en intervju med en åttiofemårig dam som till årets Bolludagur egenhändigt tillverkat 2.000 rottingar!

I dag, tisdag, fortsätter frossandet med Sprengidagur, explosionsdagen. I alla hem serveras saltat lammkött, potatis och kålrötter. Av spadet från det kokta lammet görs ärtsoppa. Är man fin i kanten vid matbordet? Nej, man äter tills man nästan exploderar, därav namnet sprengidagur. I morgon, onsdag, firas Öskudagur, askdagen, då barnen klär ut sig för att gå runt och tigga godis. Samtidigt fäster de små tygpåsar i smyg på oss vuxna. Ju fler små påsar som hänger på ryggen dessto roligare! Förr i tiden innehöll påsarna aska, därav öskudagur.

Apropå påsar. Möjligheten att köpa nationalrätten pressade, mjölksyrade fårpungar är snart till ända för i år. Fårpungarna ingår i thorrablotsmaten, den mat som serveras under månaden Thorri, den mörkaste tiden på året. Pungarna som också med framgång exporteras till Japan, säljs bara under tiden för thorrabloten, ursprungligen en hednisk fest som under århundraden var förbjuden på Island. Hur smakar pungarna? Tja.... vad säger man? Intressant men absolut inte oumbärligt i kostcirkeln.

På bilderna syns konditorivy från Bolludagur samt fårpungsannonsen vid entrén till matvaruhallen.

Inga kommentarer: