torsdag 25 februari 2010

10 miljoner kineser kan inte ha fel


Ólafur Arnalds musik lyssnade jag till senast i dansföreställningen Endless på Stadsteatern i Reykjavik häromveckan, superromantisk, krispig musik i en uppdaterad ljudbild 0ch med kompatibla, smarta beats. Ólafur med förflutet som trummis i hardcorebandet Fighting Shit och Sigur Rós, är definitivt en spännande ljudskapare i fältet mellan pop och klassiskt. Tillgängligt, ja men inte ointressant. Hans musik till Endless är betydligt mer spännande än den som finns att tillgå på You Tube. I dansverket skissar Arnalds med lätt hand ett romantiskt landskap mellan musik och rörelse, ljust, transparent med piano, slagverk och försiktig elektronik. Ibland när det blir för vackert önskar jag att Ólafur hade lite mer skit under naglarna.

Nu åker Ólafur Arnalds, 23, på turné till Kina, Taiwan och Hong Kong i mars. I konkurrens med 1000 sökande band och enskilda musiker har han blivit gynnad av organisationen Planetarygroup.com via siten Sonicbids.com. Priset är en totaluppbackning med turné, promotion, ja hela smörgåsbordet för ett fyramannaband. Promotionmaskineriet snurrar och intresset för gästspelet är redan stort. På Douban.com, Kinas populäraste site med över 10 miljoner användare toppar Arnalds musiklistan.

Redan 2008 var Ólafur inbjuden till en festival i Kina, men Björks befogade uttalande "Free Tibet!" satte den gången stopp för all isländsk import. Vill man till Kina gäller det att hålla käften. Tragiskt.

Inga kommentarer: