Att exporten av islandshästar ökar berättades det om i SVTs nyhetsprogram Rapport i går. Antalet hästar som säljs till Sverige har ökat med 50 % på två år, förra året såldes 2100 hästar till en kostnad av 1 miljard isländska kronor. Den fördelaktiga kursen hjälper förstås upp försäljningen, men islandshästen är också synnerligen populär i Sverige såväl som i övriga Europa. Hästar som exporteras kan dessvärre aldrig återvända på grund av infektionsrisken. Islandshästarna har levt isolerade på ön sen de kom hit med norrmännen som flydde Harald Hårfagers skräckvälde på 800-talet.
Islandshästarna är en omistlig del av naturen på ön, integrerade i landskapsbilden, och var tidigare en förutsättning för att klara transporter av människor och varor. Islands vägnät var inte utbyggt förrän efter andra världskriget, och det behövdes tåliga gångare för att färdas över fjäll, glaciärer, lavafält och strida vattendrag. Hästen har alltid varit viktig, och än i dag känns Island som en hästnation.
Till Sverige kom islandhästarna i slutet av 1800-talet som arbetshäst i jordbruket och industrin. Den första större exporten skedde på 1960-talet. De hästarna lär ha varit helvilda och islandshästen fick först dåligt rykte. Men i dag finns över 16000 islandshästar i Sverige och 50 lokala klubbar. Att rasen är så populär beror på tåligheten, men också på de extra gångarterna. Förutom skritt, trav och galopp, kan du få en islandshäst att gå i tölt och pass. Gångarter som avlats bort i övriga världen.
Om jag själv har ridit? Nej inte ännu, jag läser in mig först!
3 kommentarer:
Nu tror jag du läst färdigt, dags att praktisera. Jag tror du kommer gilla det!
OK, men är det inte bättre att rida på sommaren?
Jo, det är nog trevligare när det är lite bättre väder och varmare.
Skicka en kommentar