onsdag 30 september 2009

Alla går och badar


Badkulturen på Island är intressant. Alla går och badar. Och badlivet är sannerligen inte bara Blå Lagunen. Tvärs om! Enbart i Reykjavik med omgivningar finns tio utomhusbad som används året runt! Allt badande sker under bar himmel i himmelskt tempererade bassänger och grytor. De sistnämnda består av fyra - fem vattenhål, var och ett med stigande värme. Man börjar med 37 grader och slutar i den 45 gradiga grytan. Det kan vara trångt, men det finns alltid plats för en till (det här är inget för personer med beröringsfobi). För många islänningar är det ett måste att starta arbetsdagen med dopp i grytan! Och därefter en stärkande simtur i basängen. Sen är det dags för jobbet eller andra vardagliga rutiner.

Ritualen omfattar inte bara kroppens nedsänkning i varmt vatten, utan är i minst lika hög grad en folklig, social inrättning. Här möts tjänstemän, jobbare, pensionärer, politiker och mediafolk. Alla sorter, osorterat. I de trånga grytorna pratas politik, här skvallras om ditten och datten. Här sägs ett och annat visdomsord. Alla deltar. Det skrattas mycket. Tyvärr kan jag ingen isländska, men snappar upp ord som Icesave (högriskkontot som fick Island på fall) och David Oddsson (f d riksbankschef som anses ha största ansvaret för katastrofen, och som nu mot alla odds utnämnts till chefredaktör för landets mäktigaste tidning, ett organ som bl a har till uppgift att kritiskt och obundet granska krisen). Snacka om galghumor! Nationen sitter på pottkanten, men morgonbadet, grytsnacket och det varma garvet snålar man inte in på. Aldrig.

Efter en vecka i Reykjavik, har jag redan besökt tre av baden. Ambitionen är att besöka samtliga tio, var och ett lär ha sin egen stil och atmosfär.

När du kommer till Island: Besök något av baden en tidig morgon. Lyssna på tugget (även om du inte begriper så mycket). Njut av det vältempererade vattnet. Unna dig chocken att låta dig nedsänkas i 45 gradigt vatten. Se ångformationerna som stiger upp ur basängerna och späds ut i den friska morgonluften.

Ärligt talat. Jag ser fram mot morgonbad i full snöstorm i december. Eller en simtur en snorkall, becksvart och stjärntindrande tidig januarimorgon. Jag lovar!

Inga kommentarer: