torsdag 11 februari 2010

Klansamhället


Island är ett klansamhälle på gott och ont. Släkten är viktig. Man håller ihop. Alla har full koll på från var man stammar, det är ingen slump att det här är släktforskningens förlovade land. Att kolla sitt förflutna är också lättare på Island än i de flesta andra länder beroende på isoleringen och de starkt restriktiva invandrarpolitiken. Spåren leder ofta långt tillbaka i släktleden, över 80 % av islänningarna kan spåra sitt ursprung.

Nackdelen är ett samhälle där rättsäkerheten och demokratin riskerar att urholkas på grund av släktförhållanden, kompisskap och nepotism. Det är just vad som hände och som förvärrade Islands ekonomiska genomklappning för drygt ett år sedan. Ett litet land där många känner varandra och där det inte är ovanligt att sitta på många stolar, har definitivt försvårat en redan knepig situation.

Bilden på en släkt som samlas för barndop på norra Island är från Sigurgeir Sigurjönssons och Unnuir Jökulsdottírs fantastiska fotoutställning på Thjodmenningahusid i Reykjavik.

Inga kommentarer: