fredag 19 februari 2010

Farlig färd över vackra jöklar


Jöklarna är extra förrädiska i år på grund av den varma vintern och klimatförändringarna som i snabb takt luckrar upp snön och får den att smälta. En jökel består av mångtusenårig packad is, men i isen finns sprickor dolda i snön. Sprickorna är många kilometer djupa, ja vissa tycks leda till jordens medelpunkt. Samtidigt är färd med snöscooter på en glaciär en av de mest ultimata naturupplevelserna som turister och islänningar kan uppleva här på ön. Jökelfärder är en storindustri men måste alltid ske med guide som kan de säkra vägarna över jökeln. Men ibland hjälper inte ens detta.

För två veckor sedan ramlade en mor med sjuårig son ner i en glaciärspricka. De ingick i ett sällskap utan guide, men hade stor glaciärvana. Kvinnan och barnet landade på en avsats mycket långt ner i en smal spricka. Kvinnan dog men barnet räddades efter en svår och avancerad insats.

Häromdagen hände det igen. Ett stort sällskap på 50 personer åkte i led över glaciären vid Langsjökull på 25 snöscootrar ledda av guider. En skotsk kvinna med nioårig son kom på efterkälken samtidigt som en djävulsk snöstorm plötsligt drog fram över fjället. Sikten var obefintlig och temperaturen sjönk med blåstens hjälp till extrema värden. Kvinnan greps av panik men kom ändå ihåg tumregeln: avvik aldrig från platsen. Stanna där du är! Hon grävde ett snöskydd med händerna, spaden som fanns på scootern hade virvlat bort i stormen. La sig över barnet, började domna och förberedde sig på att dö. I åtta timmar låg de i det kolsvarta mörkret, kylan och snön. Under tiden hade övriga snöscooteråkare anlänt till bussen som skulle hämta dem. Kvinnans man som färdades på en annan scooter, upptäckte att resten av familjen saknades.

Räddningsstyrkan Björgunarsveit, en frivilligorganisation med världsrykte, kallades in. Att använda fordon var uteslutet. I stället fick man i kamp med klockan ta sig till fots flera mil. Mamman och barnet hittades välbehållna men chockade. Teveintervjun med det skotska paret i går brände rejält genom plasmaskärmen. Starka känslor, lätta att sätta sig in i.

Kritiken är hård mot researrangörerna som tillät så stor grupp och hade dålig koll på deltagare och väderlek. Tillbudet kommer med all sannolikhet att medföra hårdare regler vid den här typen av utflykter. Tiotusentals människor färdas över jökelglaciärerna varje år.

Inga kommentarer: