söndag 13 december 2009

Islands klocka


I Halldór Laxness roman Islands klocka som drastiskt och humoristiskt beskriver skiftet mellan 1600 - och 1700- tal, befinner sig bonden John Hreggvidsson på landsflykt efter att ha anträffats med en bödelsluva på huvudet, ridandes på hästen till luvans ägare. Bödeln, som dessutom är bondens antagonist, hittas drunknad i en bäckfåra med ögonen slutna. Vår huvudperson döms till döden för mord men lyckas fly landet.

Hreggvidsson anländer så småningom till Danmark där han avser att uppsöka danske konungen för att be om nåd. På vägen till Köpenhamn fängslas Hreggvidsson och förhörs. Fängelsets överste som närvarar vid förhöret öppnar dörrar och fönster, ett kraftfullt korsdrag uppstår, han vet ju att islänningar luktar extremt illa. Adjutanten förhör fången.

"Översten har läst i ryktbara böcker, primo: att det på Island finns flera gengångare, vidunder och djävlar än människor, secundo: att islänningar gräva ner haj i en gödselhög och äta den sedan, tartio: att islänningar tar av sig skorna när de är hungriga och äter dem ur näven som pannkakor, quarto: att islänningar leva i jordkulor, quinto: att islänningar icke förstår sig på någon slags arbete, sexto: att islänningar låna ut sina döttrar till utlänningar för att de skola lägra dem, septimo: att en isländsk flicka räknas som ren jungfru tills hon fött sitt sjätte barn utom äktenskapet."

I relief till dagens Island blir skildringen extra intressant. Ett hårt arbetande folk som gått från grottland, hoppat över den mödosamma industrialism, och landat direkt i informations och high tech-samhället. Det har gått fort, kanske lite för fort. På krisens Island vrids klockan tillbaka några timmar, dagar, dygn eller år. Laxness skildring Islands klocka var en gåva till folket inför självständigheten 1944. Boken kan läsas av många skäl, bland annat för att den är så förbannat drastiskt humoristiskt, men kanske också som relief och resonans till situationen på Island i dag. Bilden föreställer Korparna Hugin och Munin.

Inga kommentarer: