Det drar ihop sig till beslut om Icesave-avtalet, den ekonomiska överenskommelse som innebär att de tusentals engelska och holländska kunder som förlorade sparpengarna i den isländska, kraschade internetbanken ersätts genom att bankgarantin betalas av isländska staten. Det handlar om enorma summor. Politiker och allmänhet är synnerligen splittrade i ödesfrågan Icesave som överskuggat allt annat på Island i höst. Inte en dag utan något om Icesave i media! I dag debatterade Alltinget åter frågan, man har hittills inte kunnat enas trots att den längsta debatten i parlamentets uråldriga historia ägde rum innan jul. Lyckas man komma till beslut i mellandagarna? Det är förstås ingen som vet, men debatttemperaturen är rejält uppskruvad inte minst i media.
Både Morgunbladid och Frettabladid har i dag stora helsidesannonser som vänder sig direkt till politikerna. Bakom annonserna står frivilliga krafter som till varje pris vill förhindra att avtalet skrivs på. I annonsen citeras vers 77 ur eddadikten Hávámal, bevingade ord som alla islänningar känner till. Därför citeras bara den första raden Deyr fé, deyja fraendur... Här följer den i det här sammanhanget lätt olycksbådande hela versen.
Fä dör, fränder dör
Själv dör du likaledes
Ett vet jag som aldrig dör:
Dom över död man.
En av de mest flitiga debattörerna i media är Jón Danielsson, docent vid London School of Economics. Han pekar på den enorma skuldbördan, utan motstycke i världen. 2010 skulle återbetalningen äta upp 40 % av landets ekonomi, för att 2011 uppgå till hela 60 %. Han är också kritisk till regeringens sparpaket, som han menar måste göras betydligt tuffare om skulden ska saneras och leveras. Är detta möjligt frågar jag mig? Och finns det något alternativ? Det finns också jurister som hävdar att en återbetalning strider mot grundlagen. Hur det än är med detta är frågan intressant: Ska staten betala tillbaka pengar till låntagare från andra länder som på eget initiativ lånat pengar från en privatägd isländsk internetbank? Ja, det anser England, Holland och EU. Men enligt den senaste undersökningen är nästan 70 % av den isländska befolkningen negativ till avtalet, medan Alltingets politiker kommer att rösta betydligt jämnare. Man räknar med någon eller några rösters övervikt för ett ja, men resultatet är osäkert när beslutet än kommer.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar