söndag 21 mars 2010

Vad händer med vulkanen?

Vulkanutbrottet under Eyjafjállajökull hade ett mycket snabbt förlopp. Utbrottet hade föregåtts av många mindre skalv under senaste tid. Men trots att forskare finns på plats med en sprillans ny radaranläggning som läser och dokumenterar aktiviteter under jord och jordbävnings och vulkanforskningen dessutom är världsledande, kunde man inte förutse det snabba förloppet, en halvtimme från start till utbrott.

Området är Islands mest populära hikingled, över 10.000 turister vandrar över jökeln varje år. Vad händer nu med vandringen och de viktiga turistintäkterna? Över 600 personer evakuerades i går. Av dessa har samtliga innevånare utom på 15 gårdar fått återvända hem. Åtminstone tillfälligt. Man avvaktar i vilket väderstreck sprickan fortsätter att öppna sig. Just nu ser det gynnsamt ut. Det finns ändå stora frågetecken.

Kommer utbrottet göra att stora mängder is smälter med svåra översvämningar till följd? Utbrottet under Eyjafjállajökull är förhållandevis litet, men utbrottet riskerar att sätta igång den närbelägna, betydligt större och farligare vulkanen Katla. Det hände vid senaste utbrottet 1821.

På teve i kväll intervjuades tre gamla bröder på en ensligt belägen gård. De vägrade att låta sig evakueras. Men blev slutligen under tvång bortförda av polis. Nu är de hemma på gården igen!
Riksveterinären uppmanar alla i området att hålla djuren inomhus på grund av den vita aska som sprids i luften. Askregnet har hittills varit blygsamt, men kan vara hälsovådligt.

Inga kommentarer: