söndag 21 mars 2010

Vulkanutbrott i natt


Tidigare har jag berättat om alla oroande små jordskalv från vulkanen under Eyjafjállajökull 200 kilometer från Reykjavik. Vid midnatt fick vulkanen utbrott och 600 människor evakuerades. En operation som övades noggrannt för ett år sedan och när det nu blev verklighet gick allt bra, fem timmar senare var samtliga människor i säkerhet. Själv kände eller hörde jag inget här i Reykjavik, sussade lugnt, fick reda på utbrottet på Skype genom en islänning bosatt i Kina (!) Mysko äro de kommunikativa vägarna nuförtiden! Tack i alla fall Hugi i Peking!

Även om ingen människa kom till skada, finns oro för djur och mark. Den trögflytande lavan är inte omedelbart farlig, det är den giftiga vulkangasen och askan som utgör primärhotet. Utbrottet ser ut att ha skett vid sidan av jökeln, vilket i så fall också minskar risken för översvämningar på grund av smält jökelvatten. Island har en imponerande vulkan och jordbävningsberedskap och är världsledande vad forskningen beträffar. Ändå visar Katlas utbrott hur komplicerat det är att förutsäga katastrofer, bara för några dagar sedan trodde experterna att det inte skulle hända så mycket mer än det muller och skakningar som iakttagits i området en längre tid. Senast Eyjafjállajökull hade utbrott var 1821. Nu verkar allt ändå ha gått bra, den enda omedelbara konsekvensen är att islandsflyget är inställt och ringleden runt ön stängts av. Och islänningarna, åtminstone här i Reykjavik, verkar ta det ganska coolt. Det är också tur att landet är extremt glesbefolkat.

Men visst finns det ett samband mellan öns oroliga innanmäte och islänningarnas barnsliga förtjusning i raketer, smällare och stora brasor. Nyårsfyrverkeriet som pågick i veckor för att kulminera på nyårsafton då krutröken låg tung över stan, och alla magiska eldar som tändes på trettondagsaftonen, en besvärjelse mot huldror och "de andra", bilden, är några exempel. Det finns flera hundra vulkaner på Island, 30 är aktiva. Själv funderar jag på att bestiga vulkanen Hekla (som just nu också är lite orolig) i midsommar. Om Hekla och konditionen tillåter.

Inga kommentarer: