måndag 22 mars 2010

Otämjbara krafter


Även om förhärdade islänningar kallar vulkanutbrottet i Eyjafjállajökull för en liten sprucken finne i landets röv, är experterna samtidigt både konfunderade och oroade. Utbrottet är visserligen litet men följer inte gängse erfarenheter. I dag och nu under kvällen har aktiviteterna i vulkanen dessutom ökat. Geologen Ari Trausti Gudmunsson berättar att modern teknik till trots, visat sig omöjligt att förutspå utbrott och utveckling. Ett vulkanutbrott på den här delen av Eyjafjállajökull var dessutom helt oväntat.

Eyjafjállajökull uppför sig överhuvudtaget annorlunda. Under jökeln finns extremt mycket magma, flytande lava, samlat. Till slut blir det till en böld som spricker, den rödglödgade lavan sprutar upp ovan jord. I vanliga fall lättar ett utbrott på trycket, men den här gången har man inte registrerat minskad aktivitet. Istället ökar nu lavaströmmen, en helt ny erfarenhet. Eruptionen var också blygsam medan man under jord registrerar betydande och accelererande aktiviteter.

Det råder stor osäkerhet om vad som kommer hända. Vad man vet är att vulkanen vid Eyjafjállajökull och den närbelägna, våldsammare vulkanen Katla står i förbindelse med varandra. Mönstret från tidigare utbrott är entydigt, när utbrottet i Eyjafjállajökull upphör startar Katla. Senast detta hände var 1821 för den förstnämnda, följt av Katla 1823.

Förhållandena uppe på jökeln är just nu de sämst tänkbara, en jeepförare med 30 års erfarenhet av jökelfärder, kom under kvällen direkt från oroshärden till tevestudion. Blåsten, snöyran blandat med den vita vulkanaskan, gör framkomligheten till ett litet helvete. Även om askan och gaserna är giftiga, inger vattnet från den smältande jökeln störst farhågor. Hittills har riktingen på den kilometerlånga sprickan i berget varit gynnsam. Men om läget förändras kan hela byar i ett stort område på sydkusten komma att läggas under vatten.

Islänningarna ömmar alldeles särskilt för hästarna i området som i vanliga fall går ute hela vintern men som nu måste hållas inomhus. Vad byborna beträffar har nästan samtliga 500 återvänt hem, men med beredskap att evakueras med några minuters varsel. Människorna som lever sina liv ovanpå på den här pulserande, puttrande lilla jordskorpan måste påverkas. Ett land med 30 aktiva vulkaner, källor med kokande vatten, vit snö och rödglödgad lava. Klart att det måste komma ut. Det gäller både folk, fä och mark. Ibland våldsamt. Andra gånger, som nu, litet mer servilt och mystiskt. Otämjbara krafter.

Bilden visar en betydligt mindre våldsam brand från en rökfackla, islänningarna älskar att sätta futt på dem bland annat på nyårsafton.

Inga kommentarer: