fredag 29 januari 2010

Farliga nallar


Nu ligger isen mellan Grönland och Islands norrkust. Det händer att isbjörnar jumpar över isen. Vid ankomsten är djuret utsvultet och mycket farligt. Det var just vad som hände i förrgår när en kvinna i Thistilfjördur fick se en isbjörn på gårdsplanen men lyckades hasta in i huset och låsa dörren. För säkerhets skull tog hon sin tillflykt till övervåningen, om björnen skulle få för sig att slå in husets ytterdörr. Kvinnan ringde polisen som sköt djuret.

Det finns 22000 isbjörnar i Kanada, Sibirien och på Grönland. Arten är inte fridlyst men står på Internationella Naturskyddsrådets IUCM, attentionlista för potentiellt utrotningshotade djur på grund av klimatförändringarna. Dödandet av isbjörnar väcker starka känslor bland islänningar. Förra året införskaffade polisen en bur att fånga djuren i, men den har hittills inte använts. Idén är att söva djuret, stoppa det i buren för återtransport till Grönland. Den dödade björnen är en ung hane. Nu tror man att även en äldre isbjörn finns gömd någonstans på norrkusten. Befolkningen i de små isolerade byarna bävar.

Isbjörnar har aldrig funnits på Island annat än de som vintertid tagit sig över isen från Grönland. 500 jumpande björnar finns registrerade, den äldsta från år 890 då Ingemund den gamle såg en hona med två ungar simma i land. Märkligt med GRÖNland och ISland förresten. Borde inte länderna byta namn? Här på sydkusten är det fyra grader varmt idag och inte en gnutta is. Men en isbjörn som går lös där uppe i norr.

2 kommentarer:

Lói Stefánsson sa...

Får jämt kommentarer som att det är väl kallt där borta på Island. Men jag får säga: Vad är det mot Sverige i dessa tider?
I går morse var det -25

Hälsningar

Anders Bergman sa...

Ja man blir betänksam, polarvinter i Sverige och på Island smälter glaciärerna. Det är också tufft för den isländska familj som jag har husbyte med. Vana som dom är med extremt hög inomhusvärme och värmeslingor i alla kåkens golv, konfronteras de nu med kylan på den sörmländska tundran. Huga!