fredag 18 december 2009

I stället för gråtande barn


Just nu visas fotografier av Fiann Paul med motiv från Grönland och Island. För säkerhets skull i två utställningslokaler parallellt, Rådhuset samt på Nordens Hus i Reykjavik. Ett udda pådrag som vore OK om det vore spännande bilder som visades. Nu är det ju egentligen helt omöjligt att diskutera smak, men de här utställningarna är nog det kitschigaste jag sett på länge. Många av motiven är hämtade från Grönland och grönlänningar skymtar på de tillrättalagda bilderna, men mest är det vackra, unga ickegrönlänningar som visas upp i ett tillrättalagd grönländskt smurfland. Misstanken att karln använder fotomodeller förstärks av annonser på utställningen om att fotografen söker vackra människor till ett nytt projekt. Bilderna är tekniskt fulländade, ytan bländande, men till vilken nytta?

Hade väl knappast reagerat om bilderna visats på något privat galleri eller säljställe för affischer, för det är där de hör hemma. Kommer att tänka på Grindslanten och Gråtande barn, två sönderreproducerade snyftklassiker. De här bilderna tillhör samma påse, insmickrande, tillrättalagda, men har samtidigt ett obehagligt drag av New Age. Visst får vi själva bestämma vad vi vill ha hemma på väggarna, älgtavlor, gråtande barn eller förljugen naturlyrik från Grönland. Fine! Men att ställa ut denna smöriga kitschkonst i Rådhusets finrum och dessutom parallellt i Nordens Hus, det är Too Much! Ibland blir jag inte riktigt klok på Island och islänningar.

2 kommentarer:

Helena sa...

Håller helt med! Snyggt blixfotografi och skarpa bilder men bilderna är stela och utan djup. Känns amatörmässigt på något sätt. Känns okreativt! Usch!

Anders Bergman sa...

Visst, Helena! Men killen tjänar massor med deg på sina bilder. I utställningspresentationen uppger han telefonnummer i Mexiko, USA, Island, Indien och Grönland. En globetrotter som far omkring och tar flashiga bilder, ofarliga och tillrättalagda. Så kan man ju också leva. Killen är tekniskt briljant men saknar dessvärre själ. Tragiskt att han inte kan eller vill förmedla något mer.