lördag 21 november 2009

En tickande bomb

Katrín Jakóbsson, kultur och utbildningsminister, tar i en debattartikel i dagens Frettarbladid upp de extremt många avhoppen från gymnasieskolan. 95 % av grundskoleeleverna går vidare till gymnasieutbildning. Av dessa har bara 60 % gymnasiekompetens vid 25 års ålder. Hela 40 % hoppar av, en chockerande hög siffra. Att komplettera ofullständiga betyg är dessutom betydligt svårare på Island än i Sverige. En stor del av de elever som går ut den isländska gymnasieskolan skaffar högskoleexamen, men på grund av det stora bortfallet på gymnasienivå, har bara en tredjedel av arbetskraften på Island någon form av högskoleutbildning.

Samtidigt har socialminister Árni Páll Árnason lagt ett förslag om att halvera A-kassan för arbetslösa under 25 år som bor hemma. Arbetslösheten var i oktober 7,6 %, varav 2538 ungdomar. De unga på Island har vant sig vid att outbildade lätt får välbetalda jobb. Nu är tiderna kärvare och kartan ritas om. 40 % fullföljer inte gymnasieskolan och hänvisas i stället till en svikande arbetsmarknad med totalt 264 jobb lediga vid månadsskiftet, samtidigt som A-kassan halveras för ungdomar. Det låter inte som en ansvarsfull politik.

Katrín Jakóbsson har all anledning till farhågor. Hon sitter på en tickande bomb.

2 kommentarer:

Hugi sa...

Iofs är det ganska lätt att läsa upp på Island, kanske t.o.m. lättare än i Sverige. På såkallade "fjölbraut" program som finns på de största gymnasieskolorna är kurserna öppna för alla mot en årsavgift, och man kan på egen hand skaffa sig gymnasiekompetens på det sättet.

Anders Bergman sa...

OK nu har jag fått bättre kläm på detta. Och det är ju avgjort positiva fakta, men ändå kvarstår att isländska ungdomar vana att få välbetalda jobb utan yrkestutbildning och erfarenheter, står inför en helt ny situation. och den är ganska skrämmande.