Torkad fisk är en delikatess för läckergommar på Island. Hemma används den som hundmat. Synd. Specialiteten är dyr, processen fram till en färdig produkt är lång och ganska omständig. Först ska fisken saltas och därefter torkas, det sker utomhus på karaktäristiska träställningar. Sen bultas fisken för att få den speciella hårdhet som utmärker delikatessen. Det finns även en obultad variant.
Vid första tuggan blir jag fundersam. Fisken är extremt hård och det tar ett par tuggor innan mun, svalg, tänder och smaklökar har kalibrerats. Delikatessen avnjutes i små bitar, gärna med en klick smör på. Det smakar verkligen mycket gott! Men hemma är den torkade fiskdelikatessen alltså okänd, förutom för våra fyrbenta vänner.
En mig närstående isländska blev på 1980-talet bryskt avhyst från en buss på Lidingö, när hon avnjöt den inhemska delikatessen som snacks under färd. Jag vet inte om det var förbudet att förtära medhavd föda eller doften som väckte chaufförens ilska. Passagerarna klagar på fisklukten, förklarade han. Det hjälpte inte att hon blixtsnabbt stoppade ner fisken i väskan, hon åkte av! Svenska folket behöver information om den torkade fisken. Perfekt som aptitretare eller som chips, och betydligt mer nyttigt, torkad fisk är ju hälsan själv! Men börja nu inte mumsa på den torkade fisk som säljs som hundmat, det måste vara riktiga, isländska grejor!
____________________________________
Bilden: Fiskaffärerna i Reykjasvik är fantastiska! Här säljs också delikata, marinerade fiskrätter klara att stoppa i ugnen. Den torkade fisken är också delikat, men kanske inte så visuell. Nästa gång jag åker ut på landet ska jag istället ta en bild på någon av alla de ställningar för fisktorkning som man ser överallt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar