fredag 2 april 2010

Hecklefjäll


Dra åt Hecklefjäll, sa tidigare generationers svenskar, ett kraftuttryck som betydde Dra åt Helvete! Nu följer jag uppmaningen i dess genuina bemärkelse genom att åka till vulkanen Hekla, det vill säga Hecklefjäll på gammelsvenska. Nu visar det sig dessvärre svårt att komma vulkanen in på livet. Vägarna som leder till Heklas absoluta närhet tarvar kanske helst en bil modell monsterjeep så här års.

Jag får nöja mig med att skåda vulkanen på lite avstånd. Som en hägring ligger den där, mytomspunna Hekla. Väl värd att uppmärksammas i dessa dagar när den lilla fjuttvulkanen i Eyjáfjallajökull får all medial uppbackning. Det svenska kraftuttrycket härrör sig från den tid då Hekla ansågs vara ingången till Helvetet och att vulkanen härbärgerade alla pinade, förtappade själar. Tungt!

Hekla med en höjd av 1491 meter ser idyllisk ut där den ligger omgiven av gnistrande vatten och svarta lavamarker, men skenet bedrar. Det här är en vulkan som fortfarande lever och får regelbundna utbrott, en stratovulkan i motsats till sprickvulkanerna. Den förstnämndas utbrott har ett lugnare förlopp, men resultatet kan förstås ändå bli förödande. Hekla får regelbundna, mindre utbrott var tionde år, snart är det dags igen. Det mest omfattande utbrottet i modern tid inträffade 1947 då en nio kilometer lång matta av rödglödgad lava spreds över omgivningarna.

Andra uppmärksammade vulkanutbrott i vår tid är HelgafjellVestmannaeyar på 70-talet då 400 hus begravdes och öns 5000 innevånare med näppe lyckades att fly i den flotta av fiskebåtar som av slump råkade finnas i hamn. Utbrottet kom helt överraskande mitt i natten. Den mest fruktade vulkanen är annars Katla som står i förbindelse med det pågående mindre vulkanutbrottet vid Eyjáfjallajökull. Katla sover lugnt men skulle vid ett mer omfattande utbrott kunna ställa till ofantliga skador, mest på grund av översvämningsrisken när jökelvattnet smälter och svämmar ner över slättlandet.

Men just nu slumrar både Katla och Hekla. I alla fall på ytan. Titta på bilden! Kan du föreställa dig de djävulska naturkrafter som döljs under den vackra, coola ytan? Ett fjäll vars krater för mindre än 100 år sedan ansågs vara själva porten till helvetet.

Inga kommentarer: