tisdag 30 mars 2010

Vulkanvandring


Traskandet kring isländska stigar bjuder både på skönhetsupplevelser och historiens vingslag. Obändiga månlandskap med sjukt gnagglig traskmark avlöses av tunna jordskorpor med bubblande hundragradigt vatten, inte sällan i djärva röda eller blåa färger.

I dessa dagar förlägger också många sin vandring till vulkanutbrottet nära Eyjafjállajökull. Efter en längre bilresa väntar sex timmars vandring tur och retur för att komma så nära vulkanen att det blir meningsfullt att uppleva utbrottet. De senaste två dagarna har över 25.000 människor (!) tagit sig till platsen. Rena folkvandringen! Polisen och civilförsvaret är bekymrade. Dels är många av vandrarna dåligt rustade för den typ av friluftsliv som det är frågan om, dels sker dumdristiga utbrytningar på farlig mark. Glödgad lava far som projektiler ur vulkanen.

För den som vill göra det mer bekvämt för sig erbjuder en hotellägare i trakten turer med helikopter. För drygt 3000 SEK kan du skåda det glödgade utbrottet von oben. Vilken vulkanvariant som man än väljer kanske det gäller att snabba på. Vissa tecken tyder enligt expertisen på att utbrottet är på väg att ebba ut.

Bilden är från de kokande källorna bortom Krýsuvik, en betydligt billigare, bekvämare och ofarligare utfärd.

Inga kommentarer: