torsdag 25 mars 2010

Vulkanhistorier


Olika mer eller mindre dråpliga, någon gång på gränsen till sorgesamma, historier florerar i vulkanutbrottets spår. Handlar det inte om de tre gamla bröderna som vägrade ge sig av från sin gård och bryskt fick tvångsevakueras, så är det frågan om riskfyllda insatser för en havande ko. Misstänker att floran av stories kommer att expandera, precis som utbrottet i Fimmvörduháls enligt gårdagskvällens rapporter i isländsk teve.

Till berättelser från vulkanens rand hör också en story som fick stor uppmärksamhet i magasinprogrammet Kastljós i går. I närheten av byn Fljótshlid hölls på kvällen för utbrottet en hejdundrande fest. Många människor hade samlats. Kvinnan som intervjuades medgav att dryckerna hade flödat. Och då gäller isländsk måttstock! För att slippa köra hem berusade hade det stora festsällskapet hyrt en närbelägen stugby för övernattning.

Festen puttrade på bra, ja det var helt enkelt ett himla drag, när civilförsvarets mannar plötsligt knackade på dörren och uppmanade festdeltagarna att genast ge sig av. Lätt panik utbröt när 50 festdeltagare sprang ut på gårdsplanen. Kvinnan och hennes man flydde i sin stora jeep och det gick bra ett långt tag, men på säkrare mark råkade ekipaget krocka med ett brospann. Polisen kom och mannen åkte fast för rattfylleri. Nu blir han förmodligen av med körkortet.

Ett tag berättades norgehistorier (de upphörde snabbt när landet fick olja), nu senast har kreppahistorier florerat, galghumor om krisen. Kanske får vi också vulkanbaserade historier? Det som inte går att skratta åt är alla galenpannor som på eget bevåg beger sig upp i avspärrat vulkanland för att kolla fyrverkerierna på farligt nära håll, samt den liga som försökte plundra evakuerade hus i området men blev stoppad.

Bilden är från Fljótshlid, historiskt land. Här bodde Gunnar på Hlidarendi, en av huvudpersonerna i Njals Saga. Han dömdes som laglös att lämna landet och Fljótshlid. Nere på slättbygden vände han sig om och sa "Fager är hliden. Jag far inte!" Bevingade ord. Gunnar stannade i landet och mördades. Bygden kring Fljólshlid och Eyjafjállajökull är fylld av dramatik. Då dom nu.

Inga kommentarer: