onsdag 24 mars 2010

The Volcano Freak Show


Vulkanen i Fimmvörduháls fortsätter att rasa med oförminskad styrka. Allt tyder på att utbrottet kommer att pågå i flera år. Och turistnäringen gnuggar händerna. Vídis Reinisson på civilförsvarsdepartementet säger till nyhetssajten Visir.is att området öppnas så snart säkerheten är garanterad, dock med en skyddszon på 15 kilometer från vulkanen. Byarna Fímmvörduháls, Thirsmörk och Eyjafjállajökull är och förblir stängda tills vidare.

Men vägarna i området usla och absolut inte gjorda för smärre invasioner, särskilt så här års. Området har skärpt polisbevakning och myndigheterna varnar för dumdristiga utflykter i egen regi. Den isländska räddningstjänsten är effektiv men begränsad och måste koncentreras till eventuella evakueringar av ortsbefolkningen. Senaste dygnet har sikten vid Fímmvörduháls varit lika med noll, men intresset för The Volcano Freak Show lavinartad. En hotellägare i området noterar en aldrig tidigare skådad bokningsrush.

Allt detta är väl OK, nu när utbrottet verkar gå rätt väg. Island behöver sina turistintäkter mer än någonsin, i synnerhet nu när landets mest populära hikingtrack som lockat 10.000 vandrare årligen, går tvärs över utbrottet. Vulkanspanet blir en häftig kompension. Självklart kommer jag att bege mig upp i området så snart det är möjligt.

Inga kommentarer: