måndag 15 mars 2010

Muller från underjorden


I Eyjafjallajökull på sydöstra Island, skakar det just nu. Under jökeln ligger en av öns många aktiva vulkaner. Häromdagen registrerades 300 mindre skalv på ett dygn, det starkaste mätte tre grader på richterskalan.

Enligt experterna är det dock ingen större fara för ett regelrätt utbrott. Det senaste ägde rum 1821. Men mullrandet väcker tankar och inger respekt. Tur att Island är världsledande när det gäller forskning och beredskap för jordbävningar och vulkanutbrott.

Även vulkanen Hekla visar tecken på aktivitet, något som noterats av befolkningen i närliggande byar. Hekla, som brukar få mindre utbrott var tio år, kan bestigas. Det är ett inte helt unikt nöje att vandra i fyra timmar upp till toppen och titta ner i kratern vid midsommartid. Ett lätt mullrande innanmäte och tunna skyar av rök lär kunna iakttagas där uppifrån. Det vore häftigt att bege sig till toppen av Hekla på midsommarafton! Just nu funderar jag på om det verkligen vore ett klokt beslut av en osportig gammal musiker med begränsad muskelmassa...

Vulkaner finns i 32 länder. Island som liksom Lanzarote och Maui utanför Hawaii är en vulkanö, har 30-talet aktiva och flera hundra inaktiva vulkaner. De varma källorna och Geysir är också produkter av vulkaniska aktiviteter i underjorden. Bilden visar Eyjafjallajökull med byn Thorvaldseyri.

Inga kommentarer: