tisdag 9 mars 2010

Dörrmattor till salu


Island befinner sig i en avgrundsdjup ekonomisk kris. Från att ha befunnit sig i världstopp vad levnadsstandard beträffar, riskerar landet att halka ner i gärdsgårdsserien bland bananstater och mer skumma regimer. Allt skedde över en natt då bankväsendet krakelerade för ett drygt år sedan. Den tredjedel av landets befolkning som lånat pengar till hus och bil i förmånliga myntkorgslån i utländsk valuta, fick se lånen fördubblas när den isländska kronan föll. Samtidigt skedde kraftiga nedskärningar i välfärden, löner räknades ner och många gick ut i arbetslöshet. Ändå är kulmen på krisen inte nådd. Miljardskulden till britter och holländare för internetbanken Icesave hänger också som ett tungt ok över befolkningen. Inbetalningarna kommer att belasta generationer av islänningar.

Samtidigt tycks finansvikingar, politiker och tjänstemän, de som bär ett stort ansvar för krisen, än så länge gå fria. En utredning är visserligen på gång men redovisningen har skjutits upp gång på gång. Kommer den att sopas under mattan? Islänningarna noterar hur människor som befaras skyldiga till krisen tycks fortsätta att leva ett gott liv, behålla en god levnadsstandard, befordras till nya tjänster, ånyo träda in i bolagsstyrelser och bankdirektionens slutna rum, eller få sparkar snett uppåt som f d riksbankchefen David Oddsson som efter att ha fått silkesnöret från riksbanksjobbet raskt utsågs till chefredaktör för Morgunbladid, landets dominerande tidning (m). Ett organ som kritiskt ska granska den kris Oddson varit med om att skapa! En fullkomligt skamlös premiering!

Hur handskas då islänningarna med sin frustration, ilskan över omoral, girighet och rädslan att tvingas lämna hus och härd?

En stor del av den akademiska världen och experterna har vänt den mediala, grovkorniga debatten ryggen. Samtidigt som den "vanliga" islänningen kanaliserar ilskan på annat sätt. För den mest militanta riktningen står protestgruppen Skap Opsis som sprejat makthavares hus och bilar med blodröd färg. En man sitter anhållen för brotten. Andra nöjer sig med att urinera på bilder av makthavare som klistrats i pissrännorna på urinoarerna i Reykjaviks restauranger, klubbar och pubar. Ett stående fredagsnöje.

En formgivare har tagit fram dörrmattor med motiv på finansvikingar och politiker för att frustrerade islänningen ska få möjlighet att torka fötterna på en matta med en bild av till exempel David Oddsson. Konstruktivt? Knappast, men mattorna har i alla fall en strykande åtgång. Alltmedan många kloka islänningar tiger i den offentliga debatten.

Inga kommentarer: