onsdag 27 januari 2010

Slumpvandring i modevärlden




Råkade av ren slump komma förbi Kjarvalstadir, ett av Reykjaviks utmärkta konstmuseer. En mängd bilar stod parkerade, pågick ett event? Jag kilade in och si där hade den internationellt välrenomerade modeikonen Steinunn Sigurdardóttir stickkurs! Hon ställer annars ut sina kläder på museet, nu ville hon också få isländska kvinnor (det var bara kvinnor där) att återupptäcka stickningen.

Stickningen går annars som en röd tråd genom Islands historia. I Halldor Laxness böcker är kvinnorna ideligen sysselsatta med att sticka. Under århundraden ansågs det till och med ofint om en kvinna satt overksam med händerna. I vår egen tid har stickningen nästan glömts bort, men den ekonomiska krisen har medverkat till att stickningen i dag upplever en renässans på ön. Och nu en internationell modeikon som håller stickkurs, det höjer hipfaktorn!

I museihallen är ett par hundra kvinnor engagerade i kursen. Steinunn Sigurdardóttir, som själv använder gamla sticktekniker i sitt skapande, ber kvinnorna att sjunga en välkänd isländsk folkvisa medan de stickar. Steinunn som ser stickningen som meditation, använder inte stickor utan arbetar med fingrarna. Flitiga fingrar bugar och niger, rör sig till kvinnornas försiktiga hummande. Det är som en kollektiv happening. När jag vandrar vidare till själva utställningen känns det som jag har lite mer på fötterna. Ett par stickade ylletofflor?

Steinunn Sigurdardóttir hade Världen som bas under tjugofem år och var chefdesigner hos Ralph Lauren, Calvin Klein och Gucci innan hon blev sin egen och flyttade hem till Reykjavik för ett år sedan. Hennes modeskapande hämtar inspiration från den isländska naturen. Det är lätt att läsa in lavaformationerna, glaciärerna, norrskenet och den isländsk mossan i kreationerna. I den internationella modevärlden är hon minst lika stor som Björk är inom musiken. Steinunn Sigurdardóttir har fått många internationella modepriser, bland annat Torsten och Wanja Söderberg Prize, modevärldens största och mest prestigefyllda. 2007 hedrades hon med den isländska Falconorden och 2009 var hon Reykjavik Artist of the Year.

Inga kommentarer: