fredag 15 januari 2010

När jag fejsade Facebook


Island är världsetta när det gäller Facebook. Inget annat land i världen använder gratistjänsten så genomgående. 95,8 % av islänningar mellan 20 - 29 år är uppkopplade till Facebook. Totalt rör det sig om 46,9 % av hela befolkningen. Islänningarna är kända för att gärna pröva nya grejor, det gäller inte minst tekniska inovationer och Boys Toys. I linje med detta har Facebook länge haft en extrem genomslagskraft i landet och anses också spelat en avgörande roll när regeringen avgick förra året. De regelbundna protestmöten som hölls utanför Riksdagshuset organiserades och eldades fram genom de nätverk som Facebook möjliggjorde.

Island var 5 oktober åtminstone på papperet världens sjätte rikaste land, men förklarades bankrutt av den dåvarande stadsministern 6 oktober. Med en regering som i det längsta vägrade avgå, trots växande skaror med demonstranter. Alla som deltog i protesterna hade koll på Facebook, kontaktnätet och själva kittet för kampen! Det är den historieskrivning som en amerikansk reporter gör, han följde själv kampen via Facebook.

Själv har jag snarast tillhört klubben Vi Som Aldrig Någonsin Kommer Att Gå Med i Facebook. Men man påverkas av sin omgivning. Och för en facebooksskeptiker är det förstås närmast livsfarligt att bosätta sig på Island. i förrgår gick jag med. Det är helt OK.

Inga kommentarer: