söndag 27 december 2009

Unken tomtetradition


Måste bara få det ur mig! Inför julen har de isländska tidningarnas småannonser dominerats av kvinnor klädda i tomteluvor och röda underkläder. Är idén att mor i huset på julafton ska ikläda sig den lätta tomtedressen som hon fått i present av familjen? Eller är det kvinnan själv som köper en urringad tomteutstyrsel för att behaga mannen? Känner inte igen den här unkna julseden hemifrån, men har kanske missat något. Vet inte, kanske är jag sip, men tycker det både är pinsamt, oetiskt mansgrisigt med annonserna. Vad har de med julens budskap att göra?

Nu vet jag inte om en liknande annonsering hemma skulle fällas av pressens granskningsnämnd eller JÄMO. Men även tidningarna på Island borde väl ha någon form av självsanering, nyttja en frivillig etik? Men det verkar fritt fram, tomteannonserna är bara toppen på isberget. På nyåret har Alltinget, landets parlament, att ta ställning till ett lagförslag om skärpning av de etiska reglerna för media samt inrättande av en granskningsnämnd. Det är
välbehövligt. Den här typen av kontrollstation saknas helt i dag, vilket gör det så gott som riskfritt med tevereklam som vänder sig direkt till barn, sexistiska budskap och personangrepp. Ett annat område som föreslås reglerat är ägarförhållanden och maktkoncentration inom branschen. Det finns ett motstånd mot en skärpning, inte minst bland mediamänniskor, man är van att styra och ställa efter eget behag. Islänningar har nog extra svårt att acceptera kontroll och överhet. Men nån jävla ordning måste det ju ändå vara, eller hur?


Inga kommentarer: