tisdag 22 december 2009

Rödsprejat


När jag kom till Reykjavik i september brann det i flera obebodda trähus i gamla stan. Vet inte om bränderna har något samband, eller om de ens var pyromandåd, men två av kåkarna står fortfarande med utbrända fönster och påminner om vad som hänt. Under hösten har också en grupp som kallar sig Skap Opsis orsakat oro och rubriker. Gruppen har vid ett flertal tillfällen vandaliserat isländska företagares hus och bilar genom att spreja röd färg på egendomen. Ett allvarligare intermezzo inträffade när Rannveig Rist, VD för Rio Tinto Alcan det kontroversiella aluminiumföretaget, öppnade bildörren och frätande syra som sprutats på bilen stänkte på Rist. Hon hade änglavakt och attentatet stannade vid en incident. Dessvärre missade polisen att säkra indicier på brottsplatsen.

Förra veckan sprejade Skap Oflis för andra gången röd färg på affärsmannen Steingrimur Wernerssons hus och bil. Wernersson och brodern Karl styrde tidigare Askar Capital, ett investmentbolag i sfären kring Glitnir Bank. Personerna bakom attentatet skickade som tidigare ett mail med bilddokumentation till media. Stillbilderna publicerades också som ett bildspel på You Tube, en ganska makakaber musikvideo till Bachs Jesu, Joy of Man´s Desiring. Ljudupptagningen är en liveinspelning från en kyrka. Vid den senaste aktionen ställde också Skap Opsis den retoriska frågan om julen ska bli röd i år. Med röd jul menas på Island en helg utan snö, men i det här fallet med det underläggande hotet att det kan bli fler aktioner i jul.

Syftet med attentaten är att skända de personer inom näringslivet som skapat ekonomiskt kaos i landet. Många islänningars tillvaro har slagits i spillror, vilket bäddar för desperata handlingar. Det är förstås provocerande att se hur de personer som anses ha orsakat krisen, tycks leva samma goda liv som tidigare.

Inga kommentarer: