tisdag 15 december 2009

Harpa var namnet!


I oktober bloggade jag om det nya konsert och kongresshuset som börjar ta form vid gamla hamnen i Reykjavik. Bygget kommer bland annat bli Islands Symfoniorkesters nya hemvist.
När huset står klart 2010 blir det en efterlängtad flytt från nuvarande, akustiskt besvärliga Háskolabio. Jag trodde också att harpisten Katie Buckley och hennes 107 arbetskamrater räknade dagarna. Nu har Katie blivit övermåttan bönhörd genom att den nya konsert och kongresshallen också döpts till Harpa! En ny konsertlokal är efterlängtad, men en konferensanläggning i kanonläge vid hamninloppet med Nordatlatlanten skvalpandes utanför är om möjligt än mer attraherande. Reykjavik saknar en sån plats idag. Återstår att se hur symfonikerna och konferensmänniskorna kan samsas. I dessa tider är det förstås nödvändigt att samordna lokaler. Men erfarenheten från andra håll i Europa talar sitt tydliga språk: Det är inte helt lätt när den kapitalstarka konferensindustrin konkurrerar med en konsertverksamhet i underläge i samma hus.

De planer som fanns i gamla hamnområdet har på grund av krisen bantats betydligt, lagts på is sägs det, men frågan är om det någonsin kommer att byggas ut som det ursprungligen var tänkt,
ett operahus bredvid konsert och kongressbyggnaden och under jord ett jättelikt garage. Hotell och andra kommersiella fastigheter skulle komplettera området omkring kulturhuset Harpa.

Inga kommentarer: