måndag 21 december 2009

Bestseller


Det är svårt att missa köpvideon Fangavaktin, fångvaktaren, i julvimlet. Det är stört omöjligt att besöka en matvaruhall eller bensinmack utan att videon är i fokus. I min Bonusbutik snubblar jag över ett gäng fångvaktare på väg in till köttvarorna. Bara i den butiken kan jag räkna till tre skyltställ med Fangavaktin på strategiska ställen, en betydligt mer aggresiv marknadsföring än på bassortiment som lammkött, skyr eller torkad fisk.
Teveserien Fangavaktin hade premiär 4 oktober och var en succé redan från start. Premiären sågs av 100.000, en tredejedel av befolkningen, den största tittarsiffran i Stöd 2, rikstelevisionen, någonsin. Köpvideon är också en framgång som på kort tid har sålts i tiotusentals exemplar, då återstår ändå slutklämmen på julhysterin. Själv fattar jag ingenting när jag kollar serien. Det är klart att mycket går förlorat genom språkförbistringen, men dramaturgiskt, skådespelarmässigt och som idé. Tja, vad säger man? Ingenting. Jo, det är synd att de isländska fångvårdsmyndigheterna inte har royalty på försäljningen. Fångvården brottas med ekonomiska problem och väntetiden för att verkställa utdömda straff är otillbörligt lång. Delvis beror detta på att brottsligheten ökar på Island. Och Fangavaktin har väl knappast något avskräckande syfte, det verkar på det hela taget ganska coozy and cool där inne.

2 kommentarer:

Hugi sa...

Fast du missar att Fangavaktin egentligen är tredje säsongen av Vaktin serien, som består av Næturvaktin, Dagvaktin och Fangavaktin. Seriernas gallionsfigur är Jón Gnarrs "Georg Bjarnfreðarson" - en man i sina bästa år. Georg är en pedant maoist med 5 värdelösa fil.kand. och en vördnad för Sverige, där han spenderade sina ungdomsår i ett kommunistiskt kollektiv. Hans två hantlangare är den neurotiske Daníel som hoppat av läkarlinjen för att finna sig själv, och den godtrogne Ólafur, som i början av Fangavaktin blir fastighetsmäklare mitt i krisens Reykjavik.

Även om serien stundom blir lite för mycket av en fars är de flesta som sett den överens om att den fångar väldigt mycket essäns av vad som är det Isländska genomsnittet, om än gjort med överdrivna karikatyrer.

Om du verkligen vill se allmogens Island, skaffa dig första säsongen, Næturvaktin. Den finns nog i textad version. Du kommer inte att hitta någon humor som är mer äkta Isländsk än "vaktin" serien. Om inte annat - se av antropologiska anledningar.

Anders Bergman sa...

Tack för tipset! Har just kollat igenom hela fångvaktarvideon,alla avsnitten, så jag känner en viss matthet. Men visst, jag samlar ork under julen för att knäcka Naeturvaktin framöver. Förstår ju att upphovsmannen skalat löken in till den innersta, folkliga kärnan, annars skulle ju inte islänningarna först mangrannt kolla serien i teve och sedan köpa videon. Och killen i huvudrollen är bitvis ganska kul, känner igen typen, har träffat på honom förr...