tisdag 10 november 2009

Gourmet Special!


I boken Extreme Cuisine listar reseguiden Lonely Planet udda maträtter jorden runt utan inbördes rangordning. Här nämns krokodikostkaka från USA i samma andetag som djurpenisar i kryddstark sås. Det sistnämnda serveras på en restaurang i Kóna på Hawaii. Haket har nischat in sig på denna milt uttryckt bisarra specialitet, och har inga andra rätter på menyn. På Lonely Planets meny erbjuds däremot också stekta marsvin från Sydamerika, blodig tunga tillagad i Tyskland samt jättegräshoppor från Thailand.

Fortfarande hungrig?

Då kan jag erbjuda brända fårskallar, rutten haj eller mjölksyrade pressade fårtestiklar, samtliga rätter räknas som delikatesser på Island. Fårskallarna har en brunsvart kulör efter att skallens hår bränts bort med blåslampa. Processen gör att mungiporna dras upp, vilket innebär att djurskallen får ett flinande uttryck på tallriken. Maträtten är dock inget att skratta åt, den lär smaka riktigt mumsigt. Fårskallar finns att köpa i vilken matbutik som helst på Island. Jag har inte provat rätten än, samlar just nu mod för att begå min debut. Brända fårskallar anses vara en delikatess även i Grekland och på Gotland, där avlägsnas dock skinnet från skallen innan förtäring. I Marocko äter man sitt fårhuvud precis som på Island, med det brunsvedda skinnet kvar på skallen.

Det känns lite motigt, men snart är det dags att gnaga skalle. Kanske med lite rutten haj som förrätt. De mjölksyrade, pressade fårtestiklarna kommer jag dock att låta bli. Jag återkommer med rapport!

Inga kommentarer: