lördag 20 februari 2010

Snöfritt


Snöfritt har det varit nästan hela vintern i Reykjavik. I dag är det plusgrader, vindstilla och soligt. Rena vårvädret! Men jag behöver inte bege många mil från huvudstaden för att uppleva genuint vinterföre. Bilden är strax utanför stan, en bit upp i bergen, och ett rejält snöfall är i antågande. Åter tillbaka i Reykjavik kvittrar stararna i de solbestänkta buskarna. Inte en flinga!

Nu sägs ändå snön vara på väg till Reykjavik. Äntligen, tänker jag tyst, vågar knappt säga det högt med tanke på snömassorna hemma i Söra. Annars kan Island härbärgera tio olika väderlekar på samma dag, en charmig del av livet i Nordatlanten. Som i går på morgonen: Strålande sol och vindstilla! PLÖTSLIGT drar en stormvind genom landskapet. De små trädruskorna bockar och bugar, de vårkvittriga stararna tystnar skrämt hukande i buskarna. Små partiklar svissar genom luftrummet. Och så plötsligt, som på kommando, kav lugnt.

Gamla stan i Reykjavik senare på eftermiddagen: En jävla irriterande blåst penetrerad av små vassa snöflingor, ja varför inte snönålar om det nu finns ett sådant begrepp. Men det blir inget! Vårvintern håller stånd!

Inga kommentarer: