söndag 14 februari 2010

Museinatt




Safnanótt, Museinatt, i Reykjavik i fredags. 40 museer och utställningshallar hade öppet och människor strömmade mellan kulturtemplen. Ordinarie utställningar kompletterades med 116 specialprogram, föredrag, konserter, happenings och installationer. Drömtydning förekom på inte mindre än sju ställen! En f d riksdagsman erbjöd sina färdigheter i spådomskonsten och på stadsbiblioteket kunde man få en omgång reiki healing. Det här är typiskt isländskt, museifolk som ägnar sitt liv åt vetenskapligt, objektivt arbete befrämjar också ockultism och myskopysko! Intressant och tankeväckande!

Museinatten inleddes vid Tjörnin, dammen vid Rådhuset, med fackeltåg, blåsorkester, fosterländska sånger och högstämd deklamation ur Eddan. Det hela avslutades med den isländska nationalsången. Det kändes som att vara tillbaka i Sverige på 1940-talet! Det här är nog också typiskt isländskt, det nya och gamla går hand i hand. 93 % av islänningarna är uppkopplade till Facebook men sjunger samtidigt nationalsången (den isländska är för övrigt helt osångbar. En ohomogen fosterländsk visa med otippade språng mellan tonerna). Själva idén med museinatt är dock strålande, något som publikflödet i brett ålderspann gav uttryck för.

På bilderna syns invigningsceremonin vid Tjörnin, vy från en istallation på Reykjavik Art Museum samt den ryske dragspelaren Vadim Fyodorov med trio på konsthallen ASI.

3 kommentarer:

Kajsa Bergman Fällén sa...

Låter inte dumt alls! I Gnesta finns ju "Tjejkväll" men det här lät roligare. Dåligt med muséer att vandra runt bland bara, och förmodligen dåligt även med spågummor.

Anders Bergman sa...

Vem vet, kanske det sitter några gummor och trycker i stugorna runt Björnlunda som både spår i kort och sump?

Anders Bergman sa...

Visst ja, Smedsta skolmuseum kan ju ha nattöppet. Om det nu inte flutit bort...