torsdag 18 februari 2010

Lugnet före stormen?

Ja eller nej till Icesave-avtalet? Icesave var internetbanken som i likhet med hela penningmarknaden krakelerade vid finanskraschen för drygt ett år sedan. Nu ska Island betala tillbaka bankgarantin till de brittiska och holländska låntagarna. En svidande mångmiljardhistoria som satt landet rejält på pottkanten.

När diskussionen om avtalet var som värst, saboterades bland annat president Ólafurs facebooksida som raskt togs bort. Ett par horn blev monterade på den isländska presidentens panna och i texten hade förklenande omdömen flikats in. Nu har diskussionen lugnat ner sig. Islänningarna för nya diskussioner med engelsmännen om en eventuell omförhandling av avtalet. Blir detta verklighet slipper man folkomröstningen den 6 mars.

Enda orosmolnet, ett rejält åskmoln, är den utredning om bankkollapsen och finanskrisen som kommer att publiceras nu i månadsskiftet. Utredningen som skett på uppdrag av Alltinget, har skapat en mängd spekulationer och ryktesspridning. Tolv personer har fått brev om att de är misstänkta för att vara medvållande till krisen. Det rör sig om politiker, tjänstemän och bankanställda som nu riskerar fängelsestraff. Skuldfrågan kan förstås komma att påverka icesave-avtalet och hela inrikespolitiken. Moral och etik har hittills stått på undantag på Island. I bästa fall ser vi en början till förändring i landet som sägs vara världens äldsta demokrati.

Apropå bilden är president Ólafur luttrad. Över hela Reykjavik syns reklamskyltar där presidenten sveper en bers som reklam för Zimsen, en av stadens nattklubbar. Ólafur lär ha protesterat men ingen tycks lyssna.

Inga kommentarer: