onsdag 20 januari 2010

Mugison frontar


Mugison, singer & songwriter, blir en av frontfigurerna när Island lanseras som turistland i USA i vår. Förutom musik kommer naturupplevelser med laxfiske, varma källor, ridning och fjällsafaris att presenteras, liksom maten och Reykjaviks nattliv. Isländsk musik är ett varumärke att räkna med.

Turismen växer på Island, förra året noterades 566.000 besökare. Turister från Spanien, Italien och Schweiz ökar, medan andelen skandinaver ligger på en oförändrad nivå. Besöken från USA har minskat, vilket kanske förklarar turistjippot i Nordamerika med Mugison & Co. Totalt är en ökning av antalet hotellnätter att vänta i år, bidragande orsak är den fördelaktiga växlingskursen.

Mugison är en sångare med egensinniga texter och en stor portion lekfullhet. Jag såg honom live i höstas på den intima rockklubben Bateria i Reykjavik och frapperades av den suveräna publikkontakten och att han tycktes ha så himla kul på scenen. Humor, värme och musikalisk skärpa! Mugiboogie har snurrat på min skivspelare i höst, men frågan är om inte Mugimama - Is this Monkeymusic? är ännu intressantare.

Bilden är från den fantastiska musikfilmen Screeming Masterpieces som visas på utställningen med isländsk film på Tjódmenningahusid, museet med de gamla skrifterna, i Reykjavik.

Inga kommentarer: