fredag 1 januari 2010

Häxkraft




Morgunbladid innehöll igår en intervju med den professionella häxan och spåkvinnan Halla. Islänningarnas intresse för okultism, new age, asatro, älvor och troll har jag förstås hört talas om, men under tre månader på ön märkt mycket lite av. Nu inbjöd Halla till en ritual vid stranden i Grótta, den vackra halvön i Reykjaviks utkant, på nyårsafton kl 15.15.

Tid, plats och tillfälle var noggrannt valda. På nyårsafton var det fullmåne, månförmörkelse och dessutom årets trettonde fullmåne mot normala tolv, vilket bara inträffar var trettionde år. Månen stod dessutom i kräftans tecken. I okulta kretsar bedömer man dessa förutsättningar som ultimata och synnerligen gynnsamma för att göra sig av med gamla blockeringar och släppa in nya tankar. Den magiska kraften är just nu så stark att Häxan Halla bestämt avrådde alla från att använda alkoholhaltiga drycker vid nyår. Välkommen till stranden vid Grotta istället, säger hon.

Det är en inbjudan jag har svår att stå emot, är rejält nyfiken. Vad handlar det om? På nyårsaftons eftermiddag beger jag mig till Grotta. I tidningsartikeln har Häxan Halla uppmanat alla att ta med papper, penna, ved till elden, en burk honung och en skål att hämta havsvatten i. Måste medge att jag fuskar med dom där grejerna, istället har jag en termos med kaffe i rockfickan.

100 personer har samlats och stämningen är avspänd. Häxan leder seansen med både allvar, humor och framför allt självdistans. Hon är en charmig, chosefri seansledare, om man nu får uttrycka sig så om en häxa. En eld tänds. Vi går runt i en yttre och en inre ring och gör oss av med gamla fula tankar från 2009 och frammanar positiva tankar för det kommande året. Det blir ett mycket bra år, säger Häxan Halla. Vi skriver ner önskningar på små papperslappar som doppas i honung för att sen slängas på elden. De som så önskar kan också lämpa kläder på brasan, persedlar som symboliserar negativa krafter. Några koftor, en jacka och en halsduk fiskas fram. Vad havsvattnet i de små skålarna står för förstår jag inte. Men kanske symbolerar de det goda i livet. Nordatlanten skvalpar försiktigt vid strandkanten och det Väldiga Blå utgör en vacker fond till nyårsaftonens händelser på halvön.

Mitt i seansens mest kritiska ögonblick ringer Häxan Hallas mobiltelefon. Hon tar det antiklimaxartade avbrottet med en god portion humor. De okulta krafterna må ha uråldriga rottrådar på Island, men uppenbarligen lever en professionell spåkvinna, tarotspecialist och häxa också i nuet.

Inga kommentarer: