fredag 20 november 2009

Handskrivet




Pjódmenningarhúsid, muséet för Islands kulturarv, samsas gamla handskrifter med uppstoppade djur och en utställning om isländsk film. En helt osannolik kombination! På grund av bristande säkerhetsanordningar har den unika handskriftsamlingen tillfälligt flyttats från huset. I väntan på att originalen kommer på plats igen, får jag nöja mig med kopierade blad, nya varianter av de gamla sagorna i serietidningsformat samt skildringen hur 1800 av originalskrifterna återbördades från Danmark. Här finns annars Codex Regius, den Äldre Eddan från tidig medeltid, samt Egil Skallargrimssons saga och andra original i urval.

Efter att ha varit en del av Danmark under flera sekler, fick Island suveränitet 1918 och blev republik 1944. Vid dessa tillfällen restes krav på att ta hem fornminnen och handskrifter från Danmark. Även om flytten tog tid, 1971 - 1999, ordnade sig allt till det bästa till slut.

Danskarna klåfingrighet har visat sig vara till stor lycka. Island var vid denna tid extremt fattigt och skrifterna hade föga värde i befolkningens ögon. De gamla sagorna, skrivna på kalvskinn, användes till att laga skor, stoppa kläder eller isolera hus med. Vid hungersnöd åt man till och med av de rara skrifterna! Om inte danskarna tjuvat de mesta, hade handskrifterna med stor sannolikhet varit borta!

Om detta berättas i Halldór Laxness roman Islands klocka som utspelas mellan 1600-och 1700-talet. Arnas Arnaeus, med förebild i handskriftsamlaren Arni Magnússon (1663 - 1730), en vitter man, vän till danske kungen, kommer till en avkrok på isländska landsbygden för att leta efter de värdefulla handskrifterna och finner sex sidor som stoppning i gammelmors säng. Han konstaterar pragmatiskt "Det har nu en gång blivit så att det folk som ägt den märkligaste litteraturen i norra världen sedan antiken, nu föredrar att gå på kalvskinn och äta kalvskinn, framför att läsa gammal pränt på kalvskinn". Islands klockor är en skatt för den som vill läsa om Island förr i tiden, drastiskt, mustig och spännande.

Muséet rymmer också en liten, maläten utställning med uppstoppade djur (se blogg nedan) samt en mycket intressant exposé över isländsk filmkonst 1904 - 2006 som jag återkommer till. Inträdet är 17 SEK utom onsdagar då det är fritt.

Inga kommentarer: