onsdag 16 juni 2010

Back to the Nature!




Efter att varit hemma i Sverige en tid är jag tillbaka i Reykjavik för att avsluta mitt år på Island i augusti. Förra veckan gjorde jag en fantastisk resa runt magiska Snaefellsjökeln, den plats där Jules Vernes Resan till jordens medelpunkt utspelas. Och där Halldor Laxness drastiskt dråpliga Själavård vid jökeln äger rum. Med det snötäckta berget på ena sidan och det Oändligt Stora Blå på andra, är området mer än magiskt. Mellan berg och hav ligger den dramatiskt vilda strandremsan med små förmildrande vattenfall forsande längs bergsidorna. Havstranden glittrar guldgul, jag hör sfärisk musik!

I dag är det Islands nationaldag, den lär vara minst lika fosterländsk som i Norge, men nationaldagar och flaggviftande är inte min grej. Även om jag vid det här laget älskar Island, är jag svårt allergisk mot flaggor av alla slag, liksom landgränser och prinsessbröllop. Ett land har rätt till sin särart, språk och kultur, men landgränser är av ondo. Vi befolkar samma klot och är alla världsmedborgare. Varför fira vår inskränkthet?

Istället far jag till Kerlingafjöll, Kärringfjällen, ungefär så långt som jag med min ordinära bil kan ta mej ut i vildmarken, sen gäller terrängjeep och bilkonvojer. Området ligger nästan mitt på ön och så sent som i slutet av 1930-talet var det okänt, väglöst land. Här bodde outlaws, jättar och onda väsen. Tar med mej DAT-bandaren för att spela in naturljuden och den i övrigt totala tystnaden! Med lite tur kanske också någon liten huldra nästlar sej in i ljudbilden.

Under sommaren kommer jag att korsa landet några gånger och samtidigt göra klar VOLCOLAND, den musik jag kreerar och spelar in på Island. Bloggtext och bilder får träda undan till förmån för tongeisrar och grooves från havshorisonter, svartbrända lavafält och vulkanberg.

På REVERBNATION ligger VOLCOLAND på fjärde plats (av 500 band) på Sverigelistan för alternativ musik. Bra eller dåligt? Vet inte. Kolla gärna

www. reverbnation.com/bergmanband

En skön sommar tillönskas alla! Verkligen. Absolut. Definitivt.